fredag 31 augusti 2012

Hur man gör för endast ha PAPPI (Pepper Plugin API) aktiv i Google Chrome

 

Flesta Linux distributioner möjliggör installation av Flash insticksprogrammet med hjälp av icke-fria förråd. För Mageia användare heter Flash insticksprogrammet flash-player-plugin. Vid installation av flash-player-plugin möjliggörs användning av Flash oavsett val av webbläsare under Mageia. Flash-player-plugin som Mageia uppdaterar åt sina användare underhålls i sin tur av Adobe . Adobe har lovat linux användare att man ska underhålla Flash för Linux med säkerhetsuppdateringar och buggfixar. Dock kommer Adobe inte tillhandahålla nyare Flash-versioner för Linux användare.Vill Linux användare använda nyare Flash-versioner finns just nu endast PPAPI. PPAPI som i sin tur är Flash-insticksprogram som kommer med vid installation av Google Chrome. Google har nu tagit på sig ansvaret att komma med nya Flash med hjälp av deras PPAPI för bland annat Linux användare. Just nu kommer PPAPI endast med från start för Google Chrome. Observera att Google Chromium som är öppenkällkod varianten av Google Chrome ej kommer med PPAPI. Det är också så att Google Chrome i sin tur är baserad på Google Chromium.Om en användare som installerat flash-player-plugin under Mageia också installerat Google Chrome. Kommer både flash-player-plugin samt PPAPI vara aktiva. För att endast ha PPAPI aktivt under Google Chrome går man tillväga på följande sätt:

  1. Kopiera/klistra in följande till ett tomt adressfält:

    chrome://plugins/

  2. Till höger ser man nu ”info” och framför ”info” finns ett ”+” (plus) tecken. Klicka på plus-tecknet.

  3. Ni kommer nu märka att det finns två Flash-versionen/typer. En som kallas för PPAPI och en som kallas för NPAPI. Det är sistnämnda ”NPAPI” som ni ska inaktivera.

  4. Starta om nu webbläsaren.

Nu har man endast PPAPI aktiv under Google Chrome. Det jag skrivit kan appliceras för samtliga Linux distributioner därute. Varför är det värt att endast ha ”PPAPI” aktivt från start med Google Chrome? Om Flash-insticksprogrammet strular för en under Google Chrome är det svårt för en användare veta ifall det är så att både PPAPI eller NPAPI aktiva. Det blir med andra ord lättare att felsöka.Ifall PPAPI strular, kan man enkelt inaktivera PPAPI samt aktivera NPAPI och slutligen starta om webbläsaren. Observera att andra webbläsare använder NPAPI. Om ni är som mig och använder flera webbläsare kan ni då enkelt jämföra PPAPI som Google Chrome kommer med och NPAPI som de andra webbläsarna använder sig av efter installation av flash-player-plugin.  

Denna guide är inskickad av Ezim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar