lördag 1 september 2012

Hur man återanvänder en usb-sticka för normalbruk efter kommandot ”dd”

Jag skrev tidigare hur man skapar en bootbar liveusb med Mageia. Ni kan läsa om den här http://mageiasv.blogspot.se/2012/08/hur-man-skapar-en-bootbar-liveusb-med.html . När man använder sig av kommandot ”dd” förstörs den befintlig filsystemet för en usb-sticka. Kommandot ser även till att skapa ett ”eget” filsystem samt kopierar över iso-filen från hårddisken till usb-stickan. Allt med endast ett kommando. Usb-stickor man kört ”dd” på, kan inte användas för normalbruk efteråt. Det krävs en del handpålägg för att komma förbi detta. Guiden kommer både gå igenom hur man går tillväga medhjälp av grafisk användargränssnitt (GUI) samt för de som föredrar terminalkommandon (CLI).

CLI-metoden:

  1. Kopiera/klistra in:

    su -

  2. Kopiera/klistra in:

    fdisk -l

  3. Precis som jag skrev med föregående artikel så används ”fdisk -l” för att veta vilken enhet usb-stickan ligger på. Om ni har några funderingar så läs tidigare guide om hur man skapar bootbar liveusb. För mig gav kommando nr 2 följande information:

    /dev/sdb1

  4. Nu avmonterar man usb-stickan. Kopiera/klistra in (Observera här kan det se lite annorlunda ut för er.)

    umount /dev/sdb

  5. Sista steget. Kopiera/klistra in (Observera här kan det se lite annorlunda ut för er.).

    mkdosfs -F 32 -I /dev/sdb

GUI-metoden:

  1. Installera ”gparted”, ifall den Linux-distribution ni använder inte kommer med ”gparted” från start. Finns normalt med i flesta Linux-distributioners förråd. Det finns också KDE-variant av ”gparted” och den är likvärdig. Den heter ”partitionmanager” och ni får själv bestämma vilket av verktygen ni vill använda.

  2. Starta ”gparted” och den kommer nu fråga er om ert root-lösenord. Skriv in ert root-lösenord. Nu kommer gparted GUI;t att ploppa fram.

  3. Till höger på ”gparted” går det växla mellan olika enheter. I mitt fall är hårddisken enhet ”/dev/sda” och usb-stickan enhet ”/dev/sdb”. Jag väljer sistnämnda dvs ”/dev/sdb”. (Observera! Det är viktigt att ni väljer rätt enhet. Så ni inte formaterar fel enhet. Kan därför heta lite annorlunda hos er.)

  4. Markera partitionen och högerklicka. Klicka nu på ”Ta bort” och därefter på ”Verkställ alla åtgärder”. ”Verkställ alla åtgärder” är den gröna halvkryss precis under ”Partition”.

  5. Markera partitionen på nytt. Högerklicka och ta ”Ny”.

  6. Välj filsystem och som standard brukar flesta usb-stickor vara formaterade med filsystemet ”fat32”. Välj därför för enkelhetsskull ”fat32”. Slutligen tryck på ”Lägg till”.

  7. Som sista steg klickar ni på ”Verkställ alla åtgärder”. Klar!

    Denna Guide är inskickad av Ezim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar