fredag 21 september 2012

Hur man får Mageia 2 (KDE utgåvan) mer lättviktad

1. Högerklicka på klockan och välj ”Inställningar av Digitalklockan”. Klicka nu på fliken ”Kalender” och där bockar ni av ”Visa händelser”.

2. Tryck nu på Alt+F2 vilket är tangentbord-kombination för Krunner. Krunner är underbar verktyg, men har några plugin som är resurskrävande. Jag ska förklara nu vilka ni kan avmarkera. Efter tryckt på Alt+F2, trycker ni på skiftnyckeln som är vad Krunner inställningar finns. Jag avmarkerade följande:

a. Miniräknare

b. Bokmärken

c. Nepomuks körning av skriv.. (Den är absolut viktigast avmarkera)

3. Tryck Alt+F2 och skriv Systeminställningar (Ni kommer ej behöva skriva hela ordet.). Tryck nu på Enter. Här finns det olika saker som kan göra för få Mageia (även andra KDE distributioner) mer lättviktad och mindre resurskrävande.

a. Tryck på ”Skrivbordseffekter” och avmarkera ifall den är markerad ”Aktivera skrivbordseffekter vid start”. Ta verkställ!

b. Tryck på ”Arbetsytans beteende” och där tryck på fliken ”Virtuella skrivbord”. Antal skrivbord väljer ni 1. Tryck på Verkställ.

c. Tryck på ”Skrivbordssökning” och där avmarkerar ni ”Aktivera Nepomuk semantiskt skrivbord”. Tryck nu på verkställ!

d. Tryck på ”Start och avslutning” och därefter på fliken ”Tjänsthanterare”. Nu kan ni avmarkera tjänster som startar när datorn bootar upp.

4. Högerklicka på skrivbordet och välj ”Lås upp grafiska komponenter”. Det finns flera sätt att låsa upp grafiska komponenter vilket ni kommer märka. Jag förklarar bara 1 av sätten. Varför jag nämner det är för widget som man ej är behov bör man ta bort. För varje widget på panalen eller skrivbordet tar ram-minne. Så om ni vill spara ram ta bort de widget ni ej behöver. Vad som ska bort får ni själv bestämma. På skrivbordet är det så enkelt som bara trycka på krysset när ni för musen över den widgeten ni vill ta bort. Ta bort också alla ikoner på skrivbordet. För ta bort widget från panelen klickar ni på den sak som är längst ner till höger. Klicka på den så kan ni enkelt ta bort panel widget. Efter det kan det vara smart låsa grafiska komponenter och man gör det på samma sätt man låste upp.

5. Det finns några KDE/QT program som är beroende av akonadi. Tyvärr är akonadi ännu resurshungrig och för att inte ”väcka” odjuret kan det vara smart avinstallera dessa program och installera program som ej får akonadi igång. Under kategorin ”Office” finns en hel del program som är beroende av akonadi och när dessa är igång kommer i sin tur få akonadi ånga på. Avinstallera därför allt i ”Office” sektionen bortsett från Libreoffice och Okular. Avinstallera program gör ni enklast med ”installera & ta bort program” eller ”apper”. Ni kan installera motsvarande program som dock är GTK.

6. Ni kan läsa guiden om Systemd (länka till guiden) för veta hur man kan inaktivera en process från att automatisk köra vid systemuppstart. Det finns ytterligare ett sätt och inaktivera processer från att automatisk köra i bakgrunden och det är med hjälp av Mageia Kontrollcentral (MCC). Öppna ”MCC” och därifrån klickar ni på ”System” och slutligen på ”Hantera systemtjänster genom att aktivera eller inaktivera den”.

 

Observera att 3. c och delvis punkt 5 ej gäller för Mageia 2 för de som kör KDE utgåvan.   

Inskickat av EZIM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar